Förra veckan avslutade jag mitt dansmatte projekt i Marks kommun. Där besökte jag alla kommunala förskolor och dansade matematiken med 3:åringarna. Väldigt roligt och uppskattat projekt. På min Instagram sida lovade jag att lägga ut min planering här på bloggen så att dansmatten kan nå ännu fler förskolor.

Du behöver ingen danserfarenhet utan ett öppet och kreativt sinne räcker gott och väl. Mitt mål med dansmatten är att den ska nå så många barn som möjligt för att få en positiv upplevelse om vad matematik kan vara.

Dansmatte för 3-4 åringar.

Uppvärmning:
”Jag är en astronaut” – Musik youtube.
Ta på era rymd kläder och ha er hemliga tecken att ni är redo.

In i egna små raketer (armarna i en triangel ovanför huvudet och starta motorn genom att skaka på benen) för att sedan förflytta er från olika planeter -Musik ”Rymden i en låda ”

Besök olika planeter:
Sifferplaneten: Jag har förberett laminerade lappar, där man får se symbolen, kroppsrörelsen och ett antal djur. Jag gömmer siffrorna, barnen får leta upp dom. Samlas åter i ring, vi räknar antal djuren, tittar på siffer symbolen. Lägger korten i rätt ordning innan vi provar att göra siffrorna med kroppen.

Dansstopp: barnen dansar runt på olika sätt, sakta/snabbt, lågt/högt etc. I stoppet slår jag tärningen, kommer vi ihåg hur siffran ser ut i kroppen? Prova sätt samma antal kroppsdelar i marken etc.

Åk till en ny planet:
Geometriplaneten: Ta fram formerna, cirkel, triangel/trekanter och fyrkanter. Kan vi hitta det i rummet? Kan vi göra formen i kroppen?

Dansstopp: med sjalar, Sjalen rör sig i en cirkel, i en triangel. Lågt som en orm och högt som en fjäril. Den dansar framför, bakom och bredvid. När musiken stannar visa en av formerna och låt barnen prova att vika sin sjal som formen.
Kasta upp sjalen och fånga på olika sätt. Avsluta med att trolla fram en cirkel blomma med sjalen.

Åkt tillbaka till jorden och vila under stjärnorna en stund.

______________________________________________________________________

Hoppas att övningarna kommer till användning, vill ni har mer inspiration så kika gärna in min instagram sida @dansa_din_matematik.
Där har jag i bland livesändningar där ni kan dansa med mig live 🙂
Och kanske lära er ännu fler siffror.

Material till kroppssiffrorna hittar ni här på bloggen.

I början av nästa år kommer jag att hålla i en workshop riktad mot förskolan, i Kållered. Den 26/1 kl:9-12. För er som vill fördjupa er ännu mer. Kanske har ni en fortbildningspeng som behöver komma till användning 🙂
Mer information om mina fortbildningar och workshop finnas under fliken kurser på hemsidan.

Koreografin till ”jag är en astronaut” kan vara lite trixigare att hitta. Den ligger nämligen på min IGTV, gå in på min sida på instagram och leta upp cirkeln där det står IGTV. Där ligger även fler koreografier för er som är riktigt danssugna. Använd så mycket ni vill men om ni skulle använda den i offentliga sammanhang så nämn mig gärna, Tack!

Har ni några vidare frågor eller bara vill bolla idéer så hör väldigt gärna av er, jag finns enklast på mailen: info@dansmatte.se

Ha en härlig jul. //Dansfröken Evelina

PDF – Siffror och djurkort.

Kommentera