Jag har under flera år haft en dröm/idé om att samarbeta med en forskare om hur hjärnan påverkas av att praktisera dansmatte. Nu har jag inte tagit tag i det, men om det sitter någon hjärnforskare där ute som skulle var intresserad så är det bara att höra er sig 😉 

Jag har alltså ett växande intresse för hjärnan och blev därför väldigt intresserad när jag för några veckor sedan kom över ett evenemang på facebook:

Fysisk aktivitet och effekter på hjärnan” en föreläsning av Hjärnforskaren Jenny Nyberg på Göteborgs universitet. Tydligen var det hennes femte fullsatta föreläsning på folkuniversitet i Göteborg. Och det förstår jag, det var otroligt intressant och Jenny hade en förmåga att prata så även en lekman förstod.  Hon pratade mycket om Hippocampus, där bla vår förmåga till inlärning och minne sitter. Det är även hippocampus som bestämmer vilka minnen som ska bli långtidsminnen och vilka som kan sorteras bort. Den styr kontext och känslor och vår spatiala (rumsiga) uppfattning. Där bildas nya celler hela vårt vuxen liv. Är inte det coolt? Det är faktiskt inte så himla länge sedan vi upptäckte att vår hjärna var plastisk, föränderlig.

Hon berättade om en studie gjord på Taxichaufförer i Londons innestad, jag vill poängtera att det vara INNAN det fanns gps:er. Man jämförde chaufförernas hjärna med andra människor hjärnor och kunde då konstatera att deras Hippocampus var betydligt större. Med detta kunde de sedan dra slutsaten att hjärnan anpassar och förändrar sig. Chaufförerna behöver ett extra ordinärt minne för att hitta på Londons alla gator och adresser, detta fixade hjärnan genom att utveckla fler celler i just hippocampus. Hon benämnde ett begrepp ”used it or lose it”.

Varför är då hjärnan plastisk? Jo för att vi ska kunna anpassa oss till olika situationer, liksom taxichaufförerna. För att vi ska kunna lära oss nya saker. För att kunna förbättra, bevara olika funktioner i hjärnan. Och reparera skador. 

Visste du att hippocampus bildar 1000 nya celler/dag? Och att på 1 timme bildas det ca. 10 miljarder nya synapser i din hjärna, HELA TIDEN, VARJE DAG? 

Kan vi då själva påverka vår förnyelse av fler celler? 

JA.Med hjälp av bla Fysisk aktivitet. Vilken mat du äter, och på detta området forskas det mycket just nu.  Att du har en social interaktion, och den berikande miljö runt omkring dig.

Jenny tog upp många studier gjorda på både barn, vuxna och äldre om den fysiska aktivitetens effekt på hjärnan. Bla en studie på barn mellan nio och elva års ålder. Där man mätte storleken på hippocampus. Studien visade att barn med god fysisk kondition hade en större hippocampus medan barn med lägre fysisk kondition hade en mindre. Man såg också att barn med större hippocampus lärde sig bättre.

Vi fick även ta del av oroande siffror över barnens inaktivitet. Redan i tidig ålder så sitter barn och det blir stillasittande dagarna i ända detta måste ju ändras på. Jenny drog vidare många paralleller till den vuxna hjärnan. Bla hade hon gjort en studie på mönstrade män i 18 års ålder och såg att killar som varit i bäst fysisk form också minskade risken att drabbas av sjukdomar i äldre ålder. Risken för depression eller demens var högre om de mönstrades kondition var lägre än normal. Samma såg man på stroke patienterna, men där visade det sig att det inte spelade någon roll om man var elit eller vanlig motionär. Utan det var de 18 åringar som var i sämst fysisk form som man såg en markant skillnad, att drabbas av stroke.

Det som Jenny tyckte var mest anmärkningsvärt var att de exekutiva funktionerna (Bilden nedan visar vilka dessa funktioner är) var väldigt försvagade på en med låg kondition resp. hög. Detta är något som arbetsledare, chefer och skolor borde ta sig en närmre titt på. Det om något kan påverka en persons arbetsförmåga väldigt negativt. 

Värt att nämna så pratade hon väldigt mycket om att det inte är mängden fysisk aktivitet som avgör utan lagom är bäst. 3-4 gånger/vecka i 30-60 minuter, kardiovaskulär träning, anpassad efter förmåga. 

Hjärnan fortsätter att förändras och bilda nya celler även i äldre ålder, så det är aldrig försent att börja motionera. 

Det var en studie gjord på just äldre personer, där en försöksgrupp fick i uppgift att promenera en sträcka varje dag och en kontroll grupp enbart fick stretcha. Detta pågick i ett år och skillnaderna var enorma, försöksgruppen hade ökat sin hjärnas kvalitet medans gruppen som enbart stretchade inte bara hade en oförändrad hjärna, utan även en hjärna som hade minskat lika mycket som promenad gruppen hade ökat från medelvärdet. 

Så med detta sagt, glöm inte motionera, för din hjärnas skull. 

Detta händer i hjärnan när du rör på dig!

Detta inlägg har en kommentar

  1. Hejsan!
    Blev så glad när jag hittade ditt konto. För några pressansvarig när jag läste mattelyft fhörde jag talas om dansmatta men fick i stort sätt inga träffar när jag sökte.
    Såg att du live sänder från dina lektioner och blev hel tänd. Sänder du i vår 2020 också? Hur kan jag i så fall vara med i vår förskolegrupp? Finns material att köpa så man kan fortsätta denna spännande resa? Såååå exalterad .
    Ha en härlig jul och gott nytt år Mvh Anna

Kommentera