Jag har precis börjat fundera på vad dansprogrammering kan vara, och provat mitt material på en skola. Men när jag pratat om det i mina sociala medier så fann jag att intresset var större än väntat. Så jag lovade att dela med mig av mina programmerings kort och hur jag gick tillväga på mina lektioner. 

Det handlar helt enkelt om analog programmering. Sätta samman instruktioner till en danskombination, steg för steg, eller kommandon för kommandon. Precis som man traditionellt gör när man skapa dans tillsammans, ett steg i taget som i slutändan är en del av helheten i en koreografi. 

Att koreografera genom bilder och kommandon skapar en algoritm för just den dansen. 

Benämningen algoritm hörs ofta inom programmering och betyder just att stegvis skapa en större helhet från mindre delar. 

Andra ord jag använde mig av var, Loop, en slinga där kommandon upprepas. Sekvens, flera steg som sätts samman. 

Jag började med att visa mina kommandon. Alla fick prova stegen för att skapa en förförståelse. Sedan tog jag ut några av bilderna och kombinerade i en sekvens, vi bestämde om det skulle finnas med någon loop och isåfall var och hur många gånger den skulle upprepas. Allt med hjälp av bilderna. Sedan provade vi algoritmen några gånger med musik. 

Nu var det elevernas tur att bli indelade i grupper och prova skapa egna algoritmer. (TIPS, använd mindre antal kommandon om tiden är knapp.) De fick prova skapa en sekvens, prata om looper och kontrollera så deras kommandon låg bekvämt efter varandra. Och under tiden lägga alla bilder så jag kunde se algoritmen, och ev be dom felsöka om stegen såg ut att ligga i en svår kombination. 

När dom var klara fick de öva så dom kunde algoritmen och sedan bestämma musik, innan vi visade upp vår programmering för varandra. 

Efter lektionen kom massor av tankar till mig på hur man kan jobba vidare. Bla prova varandras algoritmer och felsöka för att få sekvensen att flyta ännu bättre etc. Använda fler eller färre kommandon. Hitta på egna steg och skapa egna dansbilder. 

Om ni provar eller har andra erfarenheter så dela jätte gärna med er så vi kan lära av varandra. 

Här under finns mina dansbilder att ladda ner och använda er av. Jag är ingen som helst konstnär så vill ni ha bilderna utan ritade gubbar så maila mig, så löser jag en PDF på det 🙂

LYCKA TILL! 

Dansprogrammerings steg 3

Dansprogrammerings steg 4

Dansprogrammerings steg 2

Dansprogrammerings steg 1

Dansprogrammerings steg 5

 

Detta inlägg har en kommentar

  1. Tack för fina dansprogrameringskort!

Kommentera